Maar liefst 1765 kg aan karper uitgezet in Limburg!

0 1643
03 apr

In maart werd maar liefst 1765 kg aan karpers uitgezet. Deze vissen hadden Sportvisserij Limburg en De Karper Sportvisserij Nederland (De KSN) besteld om uit te zetten op de Maas en Maasplassen. Met een grote vrachtwagen vol schubkarpers en spiegelkarpers kwam Carp Farm helemaal vanuit Frankrijk om deze vissen af te leveren in Limburg.

Op zaterdag 10 maart om half 7 ’s ochtends stond er al een grote groep vrijwilligers klaar bij de Eindweg te Asselt om alles gereed te maken om de vissen te kunnen ontvangen. Er werden vier grote zwembaden neergezet en voorzien worden van water. Hiervoor was een pomp geregeld die te zwaar bleek te zijn voor de aggregaat. Gelukkig kon er nog een andere pomp worden geregeld, zodat er toch een deel van het water de zwembaden in konden worden gepompt. Wel was de pomp niet sterk genoeg om, voordat de vrachtwagen arriveerde, alle zwembaden te vullen met water. Er moest daarom water bijgevuld worden door middel van spierkracht en speciekuipen. Gelukkig hadden de vrijwilligers genoeg spierballen! 


Fotograaf: Gijs Versteeg

Eerst werd een deel schubkarpers uitgeladen van 3 tot 4 kg. De karpers waren goed op gewicht en een deel van de schubkarpers werd op de afleverlocatie meteen uitgezet. Vervolgens werden de spiegelkarpers in de zwembaden geladen. Het betrof mooi beschubde spiegelkarpers van 1 tot 3 kg. 


Fotograaf: Gijs Versteeg

Nadat de spiegelkarpers waren uitgeladen is Carp Farm doorgereden naar Venlo om daar het andere deel van ruim 500kg schubkarpers vrij te laten op de Maas. De spiegelkarpers werden vervolgens bij Asselt individueel gefotografeerd en vervolgens vervoerd naar verschillende locaties langs de Maas en Maasplassen. In totaal zijn er 572 spiegelkarpers uitgezet! Op elk stuwstuk van de rivier zijn vissen uitgezet, vanaf Maasbracht tot Sambeek. In totaal is er voor 1765 kg aan karper uitgezet!


Fotograaf: Kevin Diederen

Deze uitzetting is onderdeel van het driejarig uitzetplan van De KSN regio Limburg en Sportvisserij Limburg, waarbij er jaarlijks een budget beschikbaar is gesteld om karpers uit te zetten op de Maas en Maasplassen. Dit jaar betrof het de tweede uitzetting. Er is gekozen om een gevarieerd bestand te creëren door het uitzetten van 1/3 deel kale spiegelkarpers, 1/3 deel mooi beschubde spiegelkarpers en 1/3 deel schubkarpers. Er is gekozen voor relatief grote vissen, omdat deze een grotere overlevingskans hebben op de Maas en Maasplassen. De vissen worden uitgezet conform de karperrichtlijn die opgesteld is door Sportvisserij Nederland en die is ondertekend door de verschillende waterbeheerders. Hierdoor kan het project plaatsvinden binnen de kaders van de Kader Richtlijn Water. 


Fotograaf: Kevin Diederen

Naast de budgetten van Sportvisserij Limburg heeft De KSN zich ingespannen om geld te werven bij sponsoren. Zonder deze sponsoren waren deze uitzettingen in deze vorm niet mogelijk geweest. Daarvoor worden de volgende sponsoren hartelijk bedankt: Korda Europe BV, Shimano Fishing Europe, Pro Line Carp Products, K.S. Karperknikkers, Fauna Hengelsport, Eurotackle en Visdeal. Ook was deze uitzetting niet mogelijk zonder de inzet van de fantastische vrijwilligers. Ook zij worden bedankt!


Fotograaf: Gijs Versteeg

Mocht je op de Maas, Maasplassen of de Limburgse kanalen een karper vangen, meldt deze op de SKP Limburg facebookpagina. Hier kun je zien of de spiegelkarper die jij hebt gevangen uitgezet is door Sportvisserij Limburg en de KSN en hoeveel deze in de afgelopen tijd is gegroeid. Deze informatie is erg belangrijk voor deze projecten om te kunnen monitoren hoe de vissen zich ontwikkelen en voor de vervolguitzettingen.


Fotograaf: Kevin Diederen 

Volgend jaar vinden er weer uitzettingen plaats op de Maas en Maasplassen. Er worden dan schubkarpers en kale spiegelkarpers uitgezet.


Fotograaf: Gijs Versteeg
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.