L1 brengt onderzoek zalm mooi in beeld

0 487
08 mei

De komende tijd worden ruim honderd jonge zalmen uit de Roer in Roermond op de voet gevolgd. De vissen kregen een zendertje geïmplanteerd. Zo kunnen onderzoekers de zalmen nauwkeurig volgen en bekijken welke routes de trekvissen nemen naar zee. Bovendien kunnen de gevaren die zalmen onderweg tegenkomen en de nodige aanvullende maatregelen in kaart gebracht worden. Reden voor de monitoring is dat nu te weinig jonge zalmen de oceaan bereiken en nog minder uiteindelijk terugkeren naar de Roer. Het is de eerste keer in Nederland dat jonge wilde zalmen worden gezenderd aan het begin van hun lange tocht richting Groenland.

Nadat de zalmen bij de waterkrachtcentrale ECI in Roermond zijn gevangen en voorzien zijn van een zender, worden de vissen uitgezet in de Maas bij Drongelen. Ontvangers aan boeien op verschillende plaatsen in de rivier, het Haringvliet en de haven van Rotterdam registreren de langszwemmende zalmen. Het onderzoek test gelijk ook het zogeheten Vemco telemetriesysteem om kleine visjes als jonge zalm en steur te kunnen volgen. Het zenderonderzoek draagt bij aan meer kennis over de migratie van (zeldzame) trekvissen.

L1 maakte een mooie reportage van het onderzoek met gave beelden van de ‘operatie’ van de visjes. Thijs Belgers van Visserij Beheer Commissie Roerdal en waarnemend voorzitter van Sportvisserij Limburg komt ook in beeld: 

Gerelateerde berichten
Facebook reacties