Verslag en uitslag Limburgs Kampioenschap (2de selectiewedstrijd) Jeugd

0 1906
10 jul

Op zaterdag 29 juni werd het LK Jeugd en tevens de tweede Federatieve Selectiewedstrijd Jeugd gevist aan Kanaal de Noordervaart tussen Meijel en Nederweert. De jeugd uit de categorieën U15, U20 en U25 kon zich door middel van deze serie wedstrijden plaatsen voor het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen Junioren. De winnaars mogen zich daarnaast een jaar lang Limburgs Kampioen noemen. Wedstrijdcoach en tevens deelnemer, Thijs Verstegen, schreef het onderstaande verslag van de wedstrijd.

Een aantal dagen voor aanvang van de wedstrijd waren de verwachtingen voor deze zaterdag warm tot heet te noemen. Daarom is door Sportvisserij Limburg besloten om deze wedstrijd eerder te laten aanvangen om zo de blootstelling aan deze hitte zoveel mogelijk te beperken.

Om half zeven ’s ochtends was het dan zover, alle deelnemers waren inclusief eventuele begeleiders aanwezig bij het clublokaal van HSV de Noordervaart uit Meijel waar de loting zou plaatsvinden. Toen omstreeks kwart voor zeven alle deelnemers in het bezit waren van hun wedstrijdkaart met daarop het steknummer, kon de korte reis naar het water beginnen.

Aan dit water waren een drietal wedstrijdparcoursen uitgezet voor de verschillende categorieën. Allereerst de U15, gevolgd door de U25 en na enkele honderden meters volgden ook de stekken van de middelste categorie, de U20.

Eenmaal aangekomen op de plaats konden de deelnemers direct beginnen met de voorbereidingen, de meeste plaatsen waren reeds goed vrijgemaakt van riet en andere plantengroei. Op enkele plaatsen moesten echter nog de laatste, hardnekkige stengels riet worden verwijderd.

Wat voor alle deelnemers echter hetzelfde bleef was dat iedereen één of meerdere hengels moest klaarmaken en dat de laatste ‘finishing touches’ aan het voer een aas aangebracht moesten worden. Voor de meeste deelnemers hield dit in dat het voermengsel, meestal een combinatie van voer met daaraan toegevoegd lichte- of zware leem, werd voorzien van het nodige aas (casters, wormen, vers de vase, etc.).

Om tien voor negen waren alle deelnemers klaar met de voorbereidingen en werd het eerste signaal gegeven. Dit eerste signaal hield in dit geval in dat gestart mocht worden met het voeren en binnen een korte tijd waren op de meeste plaatsen hengels voorzien van een zogenaamde cupset boven de visplaats gebracht.

Om 9.00 uur kon er begonnen worden met het daadwerkelijke vissen. Het vistuig werd voorzien van aas, en op de verschillende plekken in het water gelaten in de hoop enkele vissen te kunnen vangen. Dit laatste viel op enkele plaatsen in eerste instantie wat tegen en de vis kwam moeilijk op gang.

De vangsten van deze dag bestonden over het algemeen vooral uit kleine vis met een lengte van niet meer dan tien centimeter lang. Gevangen soorten waren onder andere riet- en ruisvoorn, baarzen, zonnebaars en grondels. Op een aantal plaatsen werden echter ook enkele brasems gevangen. De vissers die deze brasems vingen staken over het algemeen met kop en schouders boven de andere vissers uit wat betreft het gevangen gewicht.

Toen om 13.00 uur voor alle vissers de wedstrijd was afgelopen kon er door de vrijwilligers gestart worden met de weging. Nadat de vangst werd gewogen en alle materialen weer terug in de auto waren geladen volgde in het clublokaal van HSV de Noordervaart de afsluiting onder het genot van een verkoelend drankje en een broodje frikandel of kroket.

Uitslag

Nadat de uitslag was opgemaakt werden alle deelnemers bij elkaar geroepen en kon er begonnen worden met de prijsuitreiking. Deze prijsuitreiking werd gedaan door Dieter Breuer, bestuurslid van Sportvisserij Limburg. Alle winnaars werden gefeliciteerd en op de foto gezet met hun prijzen.

U15
Bij de jongste categorie was het, één van de twee Limburgse dames, die de eerste plaats in ontvangst mocht nemen. Knappe prestatie Sonja!

1. Sonja Dorssers
2. Dre Eijssen
3. Diesel Westerhoff

U20
In de middelste categorie was het Daan die over deze twee wedstrijden de minste punten én het meeste gewicht bij elkaar wist te hengelen.

1. Daan van Wylick
2. Daphne Janssen
3. Bram Theunissen

U25
Bij de oudste jeugd, bleef het tot op het laatste moment spannend en na de laatste wedstrijd waren er drie deelnemers met een gelijk aantal punten. Uiteindelijk was het Dirk die het meeste gewicht heeft kunnen vangen.

1. Dirk Joosten
2. Juul Slabbers
3. Joep Cox

Sportvisserij Limburg feliciteert alle deelnemers met de behaalde resultaten.

NK en trainingsdag

Tevens werd bekend gemaakt welke deelnemers zich hebben geplaatst voor het NK dat in september gehouden zal worden aan het Noord-Hollandschkanaal te Graftdijk. Het doel is om voor deze deelnemers nog een gezamenlijke trainingsdag te organiseren, waar zij nog hun laatste vragen kunnen stellen.

Wil jij ook wedstrijdvissen?

Ben je jonger dan 23 jaar en wil je na het lezen van dit korte verslag meer weten over het (wedstrijd)vissen? Neem dan contact met ons op via wedstrijden@sportvisserijlimburg.nl of bel Sportvisserij Limburg via 0475 350053.