Zalmen en zeeforellen gevangen bij monitoring ECI vistrap Roermond

0 2742
09 nov

Eind oktober is bij de monitoring van de vismigratie bij de ECI waterkrachtcentrale in de Roer bij Roermond de zesde zalm van dit jaar gevangen.

Het betreft een mannetjeszalm van 73 cm in uitstekende conditie. Ook zijn tot nu toe zes zeeforellen in de vistrap gevangen, op weg naar de paaigebieden in de Duitse Eifel. Op 2 november jl. is wederom een zeeforel van 73 cm in de vangkooi aangetroffen. Hiermee is de vangst van het vorige jaar ruim overtroffen, terwijl de verwachting is dat er nog meer zullen volgen. In vergelijking met de tot nu toe tegenvallende aantallen terug kerende zalmen in de Rijn is dit een mooi resultaat.
Rob Gubbels, ecoloog bij het waterschap Roer en Overmaas, en Thijs Belgers, secretaris van de VBC Roerdal, die samen met Duitse visstandbeheerders dit onderzoek uitvoeren zijn dan ook bijzonder tevreden. De 4,5 miljoen euro die het waterschap Roer en Overmaas, mede met behulp van Europese subsidies, heeft geïnvesteerd is de vistrap en visgeleiding bij de ECI waterkrachtcentrale werpt haar vruchten duidelijk af. Het herintroductieproject van zalm in de Roer wordt gezamenlijk door de VBC Roerdal en de Duitse collega’s in de Duitse stroomgebied van de Roer uitgevoerd.
De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend. Mede ook door de vangst van 1.200 naar zee trekkende zalmsmolts in het afgelopen voorjaar bij de ECI wkc. Naar schatting zijn in het afgelopen voorjaar in totaal 10.000 jonge zalmen de ECI waterkrachtcentrale onbeschadigd gepasseerd doordat deze als eerste in Europa in deze grootte is voorzien van een zogenaamd Feinrechen met 10 mm. spijlafstand en een oppervlakkige bypass met monitoringsmogelijkheid voor de jonge naar zee trekkende zalmen. 

Ook wordt bij de ECI wkc onderzocht hoeveel paling van de Roer naar de Maas trekt op weg naar de Sargassozee. Hiertoe is een bodempassage aangelegd, waaraan een aalfuik kan worden bevestigd. Tot vorig jaar moesten deze alle door de turbine van de waterkrachtcentrale. Dankzij het “Feinrechen” en de bodempassage kunnen alle palingen nu ongedeerd de waterkrachtcentrale passeren. Vanaf begin september zijn al 250 palingen in de fuik gevangen en onbeschadigd weer terug gezet. Helaas is de waterkrachtcentrale in de Maas bij Lith nog steeds niet voorzien van een visgeleiding, waardoor van de Roerpalingen hier nog enkele tientallen zullen omkomen. Onlangs hebben onverlaten getracht de fuik bij de ECI wkc illegaal te lichten. Dit is niet mogelijk gebleken, waarbij de aalfuik tevens zwaar is beschadigd en reparatie noodzakelijk is.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.