Subsidie uitzet gekweekte vis

0 3802
01 feb

In navolging van de berichtgeving via de website op 28 december jl. volgt onderstaand een nader omschrijving van de subsidieregeling met betrekking tot de kruiskarper.

Veel afgesloten viswateren hebben een minder goede visbezetting vanwege o.a. de aalscholverpredatie. Veel hengelsportverenigingen zetten ter compensatie van de minder goede visbezetting witvis op de afgesloten wateren uit die afkomstig is uit ‘wildvang’ van de grote rivieren. Deze wildvang heeft tweeërlei nadelen: vissen uit de grote rivieren gedijen zeer slecht in afgesloten niet stromende wateren en door het wegvangen van vis neemt de bezetting aan witvis op de rivieren nog verder af.

Het aalscholverproject heeft aangetoond dat de kruiskarper een vissoort is die minder predatiegevoelig is en daarnaast een sportvis is die ook zeer goed met de vaste hengel te vangen is. De kruiskarper is daarmee een mooie aanwinst op een viswater.

Om te stimuleren dat verenigingen overgaan tot het uitzetten van vissen afkomstig uit gecontroleerde kweek, subsidieert Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Limburg de levering van kruiskarpers in winterseizoen 2010/2011. De verwachting is dat hiermee steeds meer verenigingen over zullen gaan tot de uitzet van vissen uit gecontroleerde viskweek.

De prijs van de kruiskarper (incl. BTW) bedraagt € 5,30 per kilo. Na een gehonoreerde aanvraag ontvangt een vereniging van zowel Sportvisserij Nederland als van Sportvisserij Limburg € 1,15 subsidie per kilo geleverde kruiskarper, zodat de vereniging € 3,-- per kilo betaalt. 

Daarnaast kan men gebruik maken van dezelfde subsidieregeling voor de aanschaf van blankvoorn. Omdat de aanvoerlijn voor de blankvoorn zich echter nog in een opstarttraject bevind, is op dit moment slechts 1.000 kilo blankvoorn voorhanden. Ten aanzien van deze regeling geldt dus "wie het eerst komt, wie het eerst maalt". Interesse kan te allen tijde kenbaar worden gemaakt, zodat men bij een volgende ronde wèl aan de beurt komt.

 

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.