Honderden bittervoorns overgezet

0 2674
18 sep

Afgelopen maandag is in een eendrachtige samenwerking tussen het Consortium Grensmaas, VVM Maastricht en Sportvisserij Limburg, onder een toeziend oog van belangstellenden de Itterense Weerd afgevist.

Het was gelukkig prachtig weer. De vijver, een deel van de Maas, met een dassenburcht, herbergt naast de genoemde dassen vele vissoorten, van brasem tot karper, maar ook de bekende bittervoorn. Een zeldzame en beschermde vissoort.

Het Consortium Grensmaas is verplicht alvorens zij met graafwerkzaamheden daar een aanvang neemt een nieuwe locatie te verzorgen voor de bittervoorn, waar hij (en zij) in alle rust zich kan voortplanten. Daarbij is de zoetwatermossel van onschatbare waarde. Neen, zelfs een noodzaak.

Op initiatief van de sportvissers werd nu met het afvissen, begeleid door een beroepsvisser een aanvang genomen. Dit alles stond onder toezicht van een professionele ecoloog van de Grontmij. Deze ecoloog had vast gesteld dat er bittervoorn in de Weerd zat.

Tevens was op korte afstand een nieuwe biotoop aangewezen waar de te vangen bittervoorn een nieuwe plaats zouden kunnen vinden. Een rustig gebied iets ten noorden van de Weerd in de Maas.

Wat de verbazing van eenieder schetste was dat de hoeveelheid gevangen bittervoorn de stoutste verwachtingen overtrof. De ecoloog voorspelde dat er een kleine tweehonderd zouden kunnen zitten, doch aan het eind van de dag moest hij tot de uitspraak komen, dat dit zover bij hem bekend de grootste school bittervoorn van Limburg was. De actie in Itteren leverde een vangst van een kleine duizend bittervoorns op, welke naar hun nieuwe habitat werden gebracht.

Voorwaar een groot succes. Om de kansen nog te vergroten zal begin volgende maand de Weerd verder worden afgevist, de water temperatuur is dan lager en zullen ook de zoetwatermosselen, welke gevangen worden naar de Maas en bittervoorns worden overgebracht.

Het was een geslaagde dag. Waar Berry Offermans, van VVM, met zijn catering wagen de inwendige mens goed kon voorzien.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.