Geslaagde start cursus Praktisch Visvijverbeheer

0 955
12 jul

Vijf hengelsportverenigingen uit Heerlen die een huurovereenkomst hebben afgesloten met de gemeente en hengelsportvereniging De Hering uit Schinveld zijn gestart met de cursus Praktisch Visvijverbeheer. De cursus, die tot maart 2016 gaat duren, wordt door Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Limburg gegeven.

De Heerlense hengelsportverenigingen hebben een verplichting in hun huurovereenkomst staan om een visplan op te stellen. Tijdens de cursus worden inventarisaties aan het eigen viswater verricht en opgetekend in factsheets, die uiteindelijk het visplan gaan vormen. HSV De Hering uit Schinveld volgt de cursus, omdat ze haar ingezette visstandbeheer voor de nieuwe visvijver goed wil documenteren en bewaken. In totaal waren er zestien enthousiaste cursisten aanwezig om voor hun vereniging en hun viswater een start te maken met het opstellen van het visplan. 

De cursus Praktisch Visvijverbeheer bestaat uit vier instructie- en werkavonden met daar tussenin een aantal weken waarin de vereniging haar eigen viswater gaat beschrijven en een visie op het viswaterbeheer gaat opstellen. Tijdens de eerste cursusavond is toegelicht welke kenmerken van het viswater van belang zijn om een verantwoord viswaterbeheer te kunnen voeren. Tevens is aangegeven hoe de te inventariseren kenmerken van het viswater en het te voeren visstandbeheer op de factsheets ingevuld moeten worden. 

Na de zomer tijdens de tweede cursusavond worden de resultaten van de inventarisatie besproken en wordt een keuze gemaakt hoe het visserijkundig onderzoek gaat plaatsvinden. Tijdens de derde cursusavond aan het eind van het jaar worden de resultaten van het onderzoek besproken. Aan de hand van deze resultaten worden dan de beheersmaatregelen voor het betreffende viswater opgesteld, waarbij een meerjarenplan wordt opgesteld voor het viswater voor de leden. Tijdens de vierde cursusavond begin 2016 wordt het concept visplan aan de medecursisten gepresenteerd en wordt bekeken of deze nog aanvullende tips hebben om het visplan nog beter te maken.

Drie maanden later vindt een (terugkom)avond plaats en wordt samen met de cursisten besproken welke resultaten al zijn bereikt, waar nog knelpunten zitten, of er nog verdere actie en/of ondersteuning van Sportvisserij Limburg nodig is en wat er van elkaar geleerd kan worden wat betreft de uitvoering van het beheer.
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.