Twee visverhalen uit de bundel: 'Een loos vissertje'

0 1260
28 okt

Gedurende een reeks van jaren schreef Jacob Starreveld, zelf jarenlang actief sportvisser, onder het pseudonym Waterreus een bijdrage in Hét Visblad. Nu publiceert Uitgeverij Aspekt zijn bundel bijzondere en gevarieerde visverhalen: ‘Een loos vissertje’. Veel sportvissers zullen zich in de verhalen kunnen herkennen. En wij hebben alvast twee verhalen voor je!

Jacob Starreveld begon als zovelen zijn lange sportvisloopbaan als kind met het vangen van stekelbaarsjes, met zelf opgegraven wurmen aan kromme spelden met houten stokken. Hij deed dat met de jongens uit zijn Spaarndammerbuurt in de poldersloten bij de Amsterdamse Houthaven. Opgevolgd door het aloude bamboe Japannertje met echte haken, op zoek naar baarsjes en voorntjes in de havens en in het Noordzeekanaal. Het grotere vissen met werphengel, molen en kunstaas kwam daarna, op de wateren van Waterland, Twiske, in het IJsselmeer en aan de zee. In het buitenland in de meren van Ierland en Scandinavië en in de rivieren van Frankrijk. Maar naast de hengel nam hij ook zijn notitieboekje mee, waarin hij optekende wat hij hoorde en zag. Zo ontstond er een gevarieerde verhalenbundel. 

Zijn verhalen gaan in de eerste plaats niet over de techniek van het sportvissen, maar over de vissers zelf en hun (bizarre) belevenissen op en aan water. Over hun maten, vrienden en familie. Starreveld maakte ze zelf mee, hoorde ze van de vissers of tekende ze op uit de mond van anderen. Zo creëert hij een geheel eigen genre van verhalen over de hengelsport. Deze bundel bevat 51 verhalen, soms vrolijk of hilarisch, dan weer aandoenlijk of pijnlijk, maar stuk voor stuk onderhoudend. Een bundel om van te genieten, op of aan het water, of er thuis aan herinnerd te worden wat er allemaal loos kan zijn aan de waterkant. 

2 Verhalen: ‘Een loos vissertje’ en ‘Een geval van meerval’

De bundel draagt de titel `Een loos vissertje´, naar het intrigerende titelverhaal dat de schrijver zelf meemaakte in een stedelijk park. Hij stuurde ons dit verhaal toe, zodat je alvast een goede indruk van de bundel kunt krijgen. Maar het wordt nog beter, want ook het verhaal ‘Een geval van meerval’ kun je alvast lezen. 

De complete verhalenbundel ‘Een loos vissertje’ (ISBN 9789461537928) is verkrijgbaar bij de boekhandel of via Bol.com.

Veel leesplezier!
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.