Succesvolle landelijke controledagen

0 500
17 jul

23 en 24 juni stonden in het teken van controle. Het waren namelijk de landelijke controledagen Sportvisserij 2018. In het hele jaar waren handhavers van hengelsportfederaties, verenigingen en diverse partners op pad om controles te verrichten op visdocumenten en visserijvoorwaarden. Ook Sportvisserij Limburg deed hieraan mee. De insteek was het uitvoeren van reguliere controles, maar dan gezamenlijk in heel Nederland op dezelfde dagen.

Sportvisserij Limburg was samen met de Groene Brigade op pad om sportvissers te controleren op de Maas en Maasplassen in de regio Midden-Limburg. Dit werd gedaan vanuit de bekende 200pk sterke boot van de Provincie. Het was aardig mooi weer, dus er waren ook redelijk wat vissers aan de waterkant. Vele sportvissers hadden de vergunningen in orde. Iedereen had wel een VISpas of een weekvergunning van Sportvisserij Limburg. Af en toe waren er onduidelijkheden betreft de voorwaarden, waarvoor in de meeste gevallen waarschuwingen zijn gegeven. Bij enkele personen is een verbaal opgemaakt voor bijvoorbeeld het vissen in verboden water (het niet hebben van een geldige schriftelijke toestemming).

Wat opviel is dat er veel mensen aan het water zaten om ’s nachts te vissen en om een visje mee te nemen. Hierbij werden in sommige gevallen schuilmiddelen gebruikt die niet voldeden aan de regels die vanuit de sportvisserij worden gesteld. Zo moet een schuilmiddel bijvoorbeeld een neutrale groene kleur hebben en geldt er een maximum voor de afmetingen. Ook hadden veel vissers een mes bij zich om bijvoorbeeld vis mee te doden of lijntjes mee door te snijden. Hier moest daarom ook goed opgelet worden tijdens de controle. In sommige gevallen werden de messen door de BOA’s weggelegd alvorens over werd gegaan op de controle en waren hierover waarschuwingen gegeven. De Groene Brigade was ook uitgerust met een steekwerend vest. Gelukkig hebben zich geen calamiteiten voorgedaan. Uiteindelijk zijn er 50 personen gecontroleerd, waarbij 10 waarschuwingen zijn gegeven en 2 verbalen zijn opgemaakt.

Tegelijkertijd met deze controle is Natuurmonumenten met de gemeente Sittard-Geleen op pad geweest in Zuid-Limburg. Zij hebben in totaal 53 sportvissers gecontroleerd. Daarbij zijn 2 verbalen opgemaakt (1 voor geen schriftelijke toestemming en 1 voor drie hengels) en zijn er 3 waarschuwingen uitgegeven. Daarnaast zijn er door verschillende verenigingen, verenigingscontroleurs en federatiecontroleurs controles uitgevoerd in de hele provincie. De EKH Goudwinde heeft bijvoorbeeld met 4 controleurs meegedaan. Deze hebben gecontroleerd op de kasteelgracht Erenstein en de Cranenweijer. Op de Cranenweijer waren 16 personen gecontroleerd waarbij 1 geen vergunning had en op de kasteelgracht 18 personen die allen alles op orde hadden. Ook VBC Roerdal heeft deelgenomen aan de landelijke controledag. Door twee controleurs is de gehele Roer vanaf de Duitse grens tot aan de Andersonweg in Roermond gecontroleerd. Er was slechts één vissertje aangetroffen, die niet in het bezit was van de Roervergunning, omdat hij geen lid was van een van de Roerverenigingen. Zij hebben hem maar rustig laten doorvissen.

Op basis van deze gegevens kunnen wij concluderen dat de controledagen een succes waren, Vele partijen hebben mee gedaan en hebben hun steentje bijgedragen. Dit draagt bij aan het versterken van het imago van de sportvisserij en de samenwerking met diverse partijen. Daarnaast wordt het totale controlegebied vergroot.


Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.