Swalm weer in natuurlijke vorm

0 1855
07 okt

Waterschap Peel en Maasvallei heeft de herinrichtingswerkzaamheden van de Swalm ter hoogte van zwembad De Bosberg afgerond, waardoor het natuurlijke karakter van deze beek is hersteld.

Op donderdag 15 oktober 2009 vieren het waterschap en de Gemeente Roermond de afronding van de werkzaamheden samen met alle betrokken partijen. Wethouder Gerard IJff en dagelijks bestuurslid van het waterschap Sjraar Roelofs onthullen langs De Lanck een informatiebord over de werkzaamheden. De Swalm is een meanderende beek met een hoge landschappelijke en ecologische waarde. De Swalm ontspringt in Duitsland en stroomt in Swalmen de Maas in. In de dertiger jaren is een stuw aangelegd in de Swalm om een gedeelte van het Swalmwater naar zwembad De Bosberg te leiden. In de negentiger jaren heeft het waterschap een vistrap aangelegd om de stuw heen. De stuw beantwoordde namelijk niet meer aan de huidige eisen. Ook pasten de stuw en de vistrap niet in het natuurlijk karakter van de Swalm. Daarom heeft het waterschap deze verwijderd. Om het natuurlijk karakter van de Swalm te herstellen en daarmee onder andere de vismigratie te verbeteren, hebben ze plaats gemaakt voor ruim 500 meter extra meanderende Swalm. De Provincie Limburg heeft 50% van de uitvoeringskosten van deze maatregel voor haar rekening genomen. De uitvoeringskosten bedragen in totaal 80.000 euro.
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.